Skip to main content

Langetermijnsparen: wijzigingen en fiscale voordelen

Op dit moment onderzoekt Minister van Financiën Vincent Van Peteghem verschillende maatregelen, waarvan één de mogelijkheid heeft om de belastingvermindering voor langetermijnsparen af te schaffen. In deze blog informeren we je over de betekenis van dit fiscale voordeel en hoe je er nog steeds gebruik van kunt maken.

Wat is langetermijnsparen?

Langetermijnsparen biedt een fiscaal voordeel in de personenbelasting aan diegenen die specifieke financiële handelingen verrichten. Het is een waardevolle gelegenheid om jouw financiële positie te optimaliseren. Door leningen terug te betalen of premies te storten in een fiscale levensverzekering, kun je aanspraak maken op deze belastingvermindering. Het samenkomen van leningaflossingen voor niet-eigen woningen en premiestortingen in fiscale levensverzekeringen opent de deur naar dit waardevolle fiscale voordeel.

Waarom is langetermijnsparen fiscaal voordelig?

Langetermijnsparen biedt aantrekkelijke fiscale voordelen die de moeite waard zijn om te verkennen. De belastingvermindering voor langetermijnsparen bedraagt namelijk 30% van de gedane uitgaven, aangevuld met de lokale opcentiemen bovenop de federale personenbelasting. Dit betekent dat je een aanzienlijk deel van jouw uitgaven kunt terugwinnen via belastingvermindering.

Het maximaal aftrekbare bedrag voor langetermijnsparen is gebaseerd op jouw inkomen, met een absoluut plafond van € 2.350 per belastingbetaler. Het benutten van het volledige maximumbedrag resulteert in een fiscaal voordeel van € 705 per jaar, nog los van de lokale opcentiemen. Voor partners kan dit belastingvoordeel zelfs oplopen tot wel € 1.410 per jaar.

Een belangrijk punt om te onthouden is dat langetermijnsparen gecombineerd kan worden met het vullen van de woonbonus, maar alleen als de lening waarop de woonbonus van toepassing is, is afgesloten na 2015. Indien je vóór 2015 een lening hebt afgesloten, is het helaas niet mogelijk om beide fiscale voordelen te bundelen.

Met andere woorden: het slim benutten van het fiscale voordeel van langetermijnsparen is een strategische zet om jouw financiële positie te versterken en de belastingdruk te verlagen.

Mogelijke afschaffing van het fiscale voordeel: vraag advies aan een expert

Belangrijk om te vermelden: de voorgestelde fiscale hervorming overweegt ook de afschaffing van de mogelijkheid om het langetermijnsparen fiscaal aan te vullen. Echter, contracten die vóór het einde van 2023 worden afgesloten, zouden nog steeds kunnen profiteren van het fiscale voordeel gedurende de volledige looptijd van het contract.

We moeten afwachten of de afschaffing daadwerkelijk wordt doorgevoerd, aangezien de fiscale hervorming momenteel in de parlementaire voorbereidingsfase verkeert. De kans is wél groot, dus te rade gaan bij je bank of verzekeraar is zeker geen slecht idee.

Fiscale voordelen van langetermijnsparen: optimaal benutten

Er zijn diverse manieren om het fiscale voordeel van langetermijnsparen ten volle te benutten. Hier zijn twee belangrijke benaderingen:

  1. Kapitaalaflossingen van leningen

Je kunt optimaal gebruik maken van het fiscale voordeel door kapitaalaflossingen van leningen te doen. Hier zijn echter specifieke voorwaarden aan verbonden:

  • De lening moet gewaarborgd zijn door een hypothecaire inschrijving; een hypothecair mandaat is niet voldoende.
  • Je moet de volledige eigenaar zijn van de woning. In geval van een gesplitste aankoop voldoe je niet aan deze voorwaarde.
  • De lening moet betrekking hebben op een woning die niet je eigen woning is, zoals een tweede verblijf of een investeringspand.
  • De lening heeft een minimale looptijd van 10 jaar.
  • De lening moet zijn aangegaan bij een financiële instelling binnen de Europese Economische Ruimte (EER). Het deel van de kapitaalaflossingen dat in aanmerking komt voor belastingvermindering is beperkt tot een specifiek bedrag, afhankelijk van het jaar waarin de lening is aangegaan. In 2023 is het maximale bedrag voor belastingvermindering € 78.440. Let wel, dit bedrag geldt per woning, niet per lening.
  1. Premies storten in een fiscale levensverzekering

Een alternatieve benadering om het fiscale voordeel te benutten, is het storten van premies in een fiscale levensverzekering. Deze verzekering moet voldoen aan specifieke criteria:

  • De levensverzekering moet een minimale looptijd van 10 jaar hebben.
  • De polis moet worden afgesloten vóór de leeftijd van 65 jaar.
  • De begunstigden bij overlijden moeten jouw echtgenoot, wettelijk samenwonende partner en/of bloedverwanten tot de tweede graad (ouders, kinderen, broers en zussen) zijn. De fiscale levensverzekering kan de vorm aannemen van een schuldsaldoverzekering (waarbij de premie dient als risicopremie voor het uitkeren van een specifiek overlijdenskapitaal) of een spaarformule als aanvullende pensioenopbouw (waarbij de premie dient om een kapitaal op te bouwen dat meestal bij pensionering wordt uitgekeerd).

Het opgebouwde kapitaal in de levensverzekering ondergaat een eindtaxatie, die meestal wordt toegepast op jouw 60e verjaardag. Bijdragen die na deze datum worden gestort, zijn onbelast bij uitkering. Let op: de eindtaxatie is minder voordelig als het contract wordt afgesloten na jouw 55e verjaardag of als de gestorte premie na die leeftijd wordt verhoogd.

In dat geval vindt de eindtaxatie plaats op de tiende verjaardag van de eerste storting of premieverhoging, wat minder voordelig is.

Conclusie

Het is zeer waarschijnlijk dat het fiscale voordeel voor langetermijnsparen definitief wordt afgeschaft na dit jaar, met uitzondering van de bestaande contracten. Als je nog wilt profiteren van het belastingvoordeel van langetermijnsparen, is het belangrijk om vóór het einde van het jaar een lening voor een niet-eigen woning af te sluiten of een fiscale levensverzekering aan te gaan.

Heb je vragen? Maak een afspraak met één van onze dossierbeheerders voor meer informatie of persoonlijke ondersteuning. 🤝